Według danych Conadesuca, meksykańskiego związku sektora cukrowniczego produkcja cukru w sezonie 2012/2013 wyniesie 6,81 mln ton, czyli będzie większa od poprzednio prognozowanej o 130 tys. ton – podaje FAPA/FAMMU.
Wzrost produkcji jest możliwy za sprawą sprzyjającej aury pogodowej, która sprawiła, że plony trzciny cukrowej będą lepsze niż oczekiwano. Poza tym areał tej rośliny również się zwiększył. W związku z tym, w relacji rocznej ilość wytworzonego cukry wzrośnie aż o 35%. przy czym kampania cukrownicza powinna zakończyć się w lipcu.
W sezonie 2011/2012, przy produkcji na poziomie 5,048 mln ton, blisko 941,147 tys. ton cukru zostało wyeksportowane do USA. Obecnie ten kraj sam stanął w obliczu dużej nadprodukcji i Meksykanie mogą mieć problemy ze zbytem, nawet mimo tego że obrót cukrem w ramach NAFTA jest bezcłowy. Pojawił się nawet zamysł, żeby meksykański cukier był przerabiany na bioetanol w USA i sprzedawany do Meksyku.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters foto:
sxc.hu