Natomiast ilość wytworzonego bioetanolu została oszacowana na 25,37 mld litrów, przy czym w minionym sezonie było to 21,36 mld litrów, a to daje 19% zwyżkę.
Taki stan rzeczy wynika z większych zbiorów trzciny cukrowej, które w omawianym czasie wyniosą 589,6 mln ton, czyli o 11% więcej w stosunku do 532,8 mln ton w sezonie ubiegłym.
Dobre prognozy dla całej branży w dużej mierze zasługa Brazylii, gdzie na początku maja 2013 roku w rejonie środkowo-południowym zbiory trzciny były prawie trzykrotnie wyższe niż przed rokiem i wyniosły 41 tys. ton. Wzrost zbiorów bezpośrednio przełożył się na produkcję cukru w tym kraju, która już jest większa o 210% i wyniosła 1,7 tys. ton. Trzykrotnie więcej wytworzono alkoholu (1 ,6 mln litrów). Z kolei produkcja etanolu uwodnionego wyniosła 1,2 mln litrów, a bezwodnego 401 tys. litrów. Warto przypomnieć, że ten pierwszy używany jest jako paliwo w pojazdach typu FFC wyposażonych w silnik przystosowany do spalania wysokospirytusowej mieszanki paliwowej, a drugi - jako biokomponent. W tym sezonie, więcej trzciny cukrowej trafiło do rafinerii bioetanolu niż do cukrowni wobec poprzedniego roku. Kampania dopiero co się rozpoczęła. Widać jednak, że jej tempo jest znacznie wyższe niż rok wcześniej.
Kampania cukrownicza w rejonie środkowo-południowym Brazylii:
zbiory trzciny cukrowej:
-
sezon 2013/2014 – 41,055 mln ton
-
sezon 2012/2013 – 14,133 mln ton
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 190,5%
produkcja cukru:
-
sezon 2013/2014 – 1,692 mln ton
-
sezon 2012/2013 – 0,545 mln ton
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 210,5%
produkcja alkoholu:
-
sezon 2013/2014 – 1,577 mld litrów
-
sezon 2012/2013 – 0,547 mld litrów
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 188,3%
litry alkoholu na tonę trzciny:
-
sezon 2013/2014 - 38,45 litrów
-
sezon 2012/2013 – 38,68 litrów
-
ujęcie sezonowe – spadek o 0,6%
kg cukru na tonę trzciny:
-
sezon 2013/2014 - 41,27 kilogramów
-
sezon 2012/2013 – 38,58 kilogramów
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 7%