Według lipcowych szacunków departamentu ds. rolnictwa USDA w Stanach Zjednoczonych, łączna produkcja cukru w sezonie 2014/2015 ukształtuje się w tym kraju na poziomie o 6% niższym w relacji rocznej – poinformowała FAMMU/FAPA.
Produkcja cukru w USA
Ogólna produkcja cukru buraczanego i trzcinowego w Stanach Zjednoczonych w bieżącym sezonie ma wynieść ponad 7 mln ton, przy czym około 4 mln ton w przeliczeniu na cukier biały dotyczyć będą cukru buraczanego. W ujęciu rocznym jest to 6% spadek. Z kolei cukru trzcinowego zostanie wytworzonego w ilości 3,1 mln ton, czyli o 5% niższej r/r.
Import cukru z USA
W skali roku import cukru będzie mniejszy o 14%, a zapasy o 16%. Współczynnik zapasów do zużycia wyniesie 14,5% i będzie o 3,5 pp. niższy w relacji rocznej. To jeden z najniższych poziomów w ostatnich latach.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA, foto:
sxc.hu