Mniejsza produkcja chińskiego zagęszczonego soku jabłkowego szansą dla Polski

Według informacji Foodnews, produkcja zagęszczonego soku jabłkowego w Chinach w sezonie 2016/2017 może nie przekroczyć poziomu 500 tys. ton. i będzie niższa niż w sezonie poprzednim, kiedy to wyprodukowano tam 514 tys. t koncentratu soku z jabłek.

Mniejsza produkcja chińskiego zagęszczonego soku jabłkowego szansą dla Polski

Specjaliści z Banku BGŻ BNP Paribas podają, że spadek produkcji przełoży się prawdopodobnie na mniejszy eksport ZSJ przez „Państwo Środka“ w bieżącym sezonie. Przedstawiciele Chin, biorąc pod uwagę zapasy, które pozostały z sezonu poprzedniego, przewidują, że wysyłka może wynieść ok. 520 tys. t.

Dla porównania w sezonie 2015/2016 łączna sprzedaż zagęszczonego soku jabłkowego z Chin wyniosła blisko 552 tys. t. Spadek ten stwarza możliwość wzrostu eksportu ZSJ z Polski na rynek Stanów Zjednoczonych, gdzie głównym dostawcą są Chiny.

 

Dodatkowo Chiny obawiają się konkurencji ze strony Polski w bieżącym sezonie. Na taki stan rzeczy wpływ mają niskie ceny jabłek przeznaczonych do przetwórstwa w Polsce i zagęszczonego soku z jabłek. W związku z tym, można oczekiwać większego zainteresowania USA zakupami na rynku europejskim.

W sezonie 2014/2015, gdy ceny soku wyprodukowanego w Europie, w tym w największym stopniu w Polsce były konkurencyjne na rynkach światowych - dostawy do USA i Kanady z UE-28 wzrosły dość istotnie i wyniosły 91 tys. t w odniesieniu do 13 tys. t 2013/2014. Z kolei w sezonie 2015/2016 przy zwyżce cen na rynku unijnym oraz zwiększonej produkcji w Chinach wysyłki do tych krajów zmalały o 78% w relacji rocznej do 20 tys. t.



Tagi:
źródło: