W latach 2004–2020 produkcja serów i twarogów w naszym kraju wzrosła o 65% i osiągnęła rekordowy poziom 960 tys. ton.
W 2020 r. w strukturze produkcji tej grupy towarowej dominowaÅ‚y sery twarogowe 51% udziaÅ‚u i sery podpuszczkowe dojrzewajÄ…ce - 37%. W kontyngencie produkcji sery topione stanowiÅ‚y 8%, a pozostaÅ‚e sery – 4%.
Na szczególnÄ… uwagÄ™ zasÅ‚ugujÄ… sery podpuszczkowe dojrzewajÄ…ce, których wartość produkcji w 2019 r. stanowiÅ‚a 51% wartoÅ›ci produkcji sprzedanej serów i twarogów ogóÅ‚em i wyniosÅ‚a okoÅ‚o 5,6 mld zÅ‚.
W latach 2014–2019 produkcja serów dojrzewajÄ…cych zwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ z 301 tys. ton do 373 tys. ton, a wiÄ™c o 24%. W 2020 r. (na podstawie danych GUS) zakÅ‚ady przetwórcze wyprodukowaÅ‚y 358 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewajÄ…cych, czyli o 4% mniej niż w 2019 r., ale wiÄ™cej o 63% niż w roku akcesji Polski do UE.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com