W okresie styczeń – grudzień 2024 r. wyprodukowano 553,9 tys. ton sera twarogowego, czyli więcej o 6,5% niż w tym samym okresie 2023 roku.
W grudniu 2024 r. wyprodukowano 33,5 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, tj. wzrost o 2,4% niż w listopadzie 2024 r. oraz o 2,8% niż w grudniu 2023 r.
W okresie dwunastu miesięcy produkcja serów podpuszczkowych wynosiła 403,4 tys. ton i była wyższa o 6,7% niż w porównywalnym okresie 2023 roku.
Produkcja masła w grudniu 2024 r. ukształtowała się na poziomie 26,2 tys. ton i była wyższa o 27,8% niż przed miesiącem oraz o 5,6% niż w analogicznym miesiącu 2023 roku.
Od stycznia do grudnia 2024 r. wyprodukowano 258,4 tys. ton masła, a więc mniej o 2,7% niż w tym samym okresie 2023 roku.
W grudniu 2024 r. wyprodukowano 13,4 tys. ton OMP, a zatem więcej o 47,3% niż w listopadzie 2024 r. oraz o 4,7% niż w tym samym miesiącu 2023 roku.
W okresie dwunastu miesięcy 2024 r. produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 158,8 tys. ton i była niższa o 10,2% niż w 2023 roku.
Produkcja PMP w grudniu 2024 r. wynosiła 2,9 tys. ton i była trzykrotnie wyższa niż miesiąc wcześniej, ale mniejsza o 25,6% niż w grudniu 2023 roku.
W okresie styczeń – grudzień 2024 r. produkcja pełnego mleka w proszku wyniosła 25,8 tys. ton i była niższa o 26,1% niż w tym samym okresie 2023 roku.