Stymulująco na produkcję wpływały zwiększone dostawy mleka do skupu oraz zapotrzebowanie eksportowe na produkty mleczne z Polski.
Z danych GUS wynika, że w okresie trzech kwartałów 2018 r. produkcja masła ukształtowała się w granicy 166 tys. ton, tj. o 6% wyższej niż przed rokiem.
Serów niedojrzewających i twarogów wyprodukowano 346 tys. ton, a serów podpuszczkowych dojrzewających – 258 tys. ton, czyli odpowiednio o 2% i 4% więcej niż w czasie dziewięciu miesięcy 2017 r.
W okresie styczeń–wrzesień 2018 r. w krajowych proszkowniach wytworzono 129 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, a więc o 13% więcej niż rok wcześniej. Jednocześnie o 4% do 292 tys. ton zwiększono produkcję śmietany niezagęszczonej.
W omawianym okresie ograniczono natomiast krajową produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji – o 2% do 2,5 mln ton oraz produkcję jogurtów – o 1% do 287 tys. ton.