Notowana w minionym roku dalsza zwyżka dostaw mleka na potrzeby przemysłu mleczarskiego oraz utrzymujące się światowe zapotrzebowanie na produkty mleczne, wpływały stymulująco na zwiększenie się krajowej produkcji większości trwałych artykułów mleczarskich.
Według GUS, w okresie styczeń–październik 2019 r. produkcja śmietany niezagęszczonej ukształtowała się w granicy 332 tys. ton, tj. o 3,5% większej niż przed rokiem. W tym okresie produkcję masła podniesiono o 2,6% do 188 tys. ton. Serów niedojrzewających i twarogów wyprodukowano 392 tys. ton, a serów podpuszczkowych dojrzewających – 289 tys. ton, odpowiednio o 1,5% i 0,7% więcej niż w okresie dziesięciu miesięcy 2018 r.
Na poziomie podobnym do zeszłorocznego utrzymano produkcję jogurtów – 319 tys. ton, a pełnego mleka w proszku zwiększono o 23% do 32 tys. ton. W okresie dziesięciu miesięcy 2019 r. ograniczono z kolei produkcję odtłuszczonego mleka w proszku – o 2,8% do 135 tys. ton oraz produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji – o 0,7% do 2,7 mln ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu