Produkcja cukru w Polsce wzrośnie do 1,9 mln ton

Wegetacja buraków cukrowych przebiega do tej pory w sprzyjających warunkach pogodowych, co zapowiada wysokie plony – podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Produkcja cukru w Polsce wzrośnie do 1,9 mln ton
Areał zasiewów buraków cukrowych w 2016 r. wynosi ok. 201 tys. ha. Jeśli przeciętne plony wyniosą 61 ton/ha, to zbiory mogą osiągnąć poziom 12,3 mln ton.
 
Duża podaż surowca będzie przekładała się na zwyżkę produkcji cukru do 1,9 mln t, która będzie większa od kwoty produkcyjnej wynoszącej 1405,6 tys. ton i krajowego popytu 1705 tys. ton.
 
Na krajowym rynku cukru utrzymuje się wzrostowy trend cen. W maju br. średnia cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,31 zł/kg i była większa o 2,2% niż przed miesiącem oraz o 28,3% niż przed rokiem.
 
Cena zbytu cukru paczkowanego była w granicy 2,47 zł/kg i zmalała o 0,8% w porównaniu do kwietnia oraz była o 36,4% wyższa niż w maju 2015 r W handlu detalicznym również utrzymuje się rosnąca tendencja cen cukru, gdyż przeciętna cena w maju br. wyniosła 2,77 zł/kg i była większa o 1,1% niż w kwietniu oraz o 30% niż przed rokiem.


Tagi:
źródło: