Wzrosła produkcja artykułów mleczarskich

W okresie styczeń - marzec 2017 roku wyprodukowano 115 tys. ton serów niedojrzewających i twarogów, a więc o 5% więcej niż przed rokiem. Produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających ukształtowała się w granicy 80 tys. ton i była o 3% większa niż w I kwartale 2016 r.

Wzrosła produkcja artykułów mleczarskich
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego produkcja masła w I kw. bieżącego roku osiągnęła poziom 52 tys. ton i była o 3% niższa niż rok wcześniej.
 
Produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji zwiększono o 4% do 824 tys. ton.
 
Jak wskazuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, w obrębie trzech miesięcy 2017 r. ograniczono produkcję mleka w proszku. Odtłuszczonego mleka w proszku wyprodukowano mniej o 13% do 37 tys. ton, a pełnego o 5% do 11 tys. ton.
 
W I kw. 2017 roku na poziomie niższym niż w roku 2016 utrzymywano produkcję galanterii. Produkcja jogurtów obniżyła się o 9% i wynosiła 96 tys. ton. Produkcję śmietany niezagęszczonej zwiększono z kolei o 7% do 88 tys. ton.


Tagi:
źródło: