W okresie styczeń – luty produkcja mleka płynnego wyniosła 583,5 mln litów i była mniejsza o 2,46% niż w porównywalnym okresie 2022 roku.
Produkcja śmietany w lutym 2023 r. wynosiła 15,6 mln litrów i była niższa o 0,6% niż przed miesiącem oraz o 8,77% niż przed rokiem. W okresie dwóch miesięcy produkcja śmietany wyniosła 31,3 mln litrów i była mniejsza o 9,8% niż w tym samym okresie 2022 roku.
W lutym 2023 r. wyprodukowano 29,2 mln litrów jogurtu i była niższa o 3% niż w poprzednim miesiącu, ale wyższa o 1,03% niż w lutym 2022 roku. Od stycznia do lutego produkcja jogurtów wyniosła 59,3 mln litrów i była większa o 3,8% niż w tym samym okresie 2022 roku.
W lutym 2022 r. produkcja serów twarogowych wynosiła 42,3 tys. ton i była o 5,75% wyższa niż przed miesiącem oraz o 6,55% niż w analogicznym miesiącu 2022 roku. W okresie styczeń – luty produkcja serów twarogowych wyniosła 82,3 tys. ton i była większa o 2,5% niż w porównywalnym okresie 2022 roku.
W lutym 2023 r. wyprodukowano 28 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, czyli mniej o 5,4% niż w styczniu, ale więcej o 4,47% niż w lutym 2022 r. Od stycznia do lutego wyprodukowano 57,6 tys. ton serów podpuszczkowych, a więc więcej o 1,95% niż w tym samym czasie 2022 roku.
Produkcja masła w lutym 2023 r. ukształtowała się w granicy 22 tys. ton i była niższa o 12% niż przed miesiącem, ale wyższa o 8,37% niż w tym samym miesiącu 2022 roku. W okresie dwóch miesięcy produkcja masła ukształtowała się na poziomie 47 tys. ton i była większa o 6,81% niż w porównywalnym okresie 2022 roku.
W lutym 2023 r. wyprodukowano 13,7 tys. ton OMP, czyli mniej o 13,8% niż w styczniu oraz o 7,43% niż w analogicznym miesiącu 2022 roku. W okresie styczeń – luty produkcja OMP wyniosła 29,6 tys. ton i była niższa o 3,27% niż w tym samym czasie 2022 roku.
Produkcja PMP w lutym 2023 r. wynosiła 3,2 tys. ton i była wyższa o 3,22% niż miesiąc wcześniej, ale mniejsza o 3,04% niż w lutym 2022 roku. W okresie dwóch miesięcy produkcja PMP wyniosła 6,3 tys. ton i była wyższa o 6,78% niż w porównywalnym okresie 2022 roku.