Z danych GUS wynika, że w okresie styczeń– kwiecień 2020 r. produkcja mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji ukształtowała się w granicy 1,2 mln ton, a więc o 7,6% większej niż przed rokiem. W tym czasie produkcję masła podniesiono o 5,6% do 85 tys. ton. Produkcja pełnego mleka w proszku wyniosła 12 tys. ton i była wyższa o 5,3% niż przed rokiem.
Serów niedojrzewających i twarogów wytworzono 165 tys. ton, a śmietany niezagęszczonej – ponad 131 tys. ton, tj. odpowiednio więcej o 3,6% i 2,3% niż w pierwszych czterech miesiącach minionego roku. O 1,7% do 127 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów, a serów podpuszczkowych dojrzewających – o 1,6% do 114 tys. ton.
W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. ograniczono z kolei produkcję odtłuszczonego mleka w proszku – o 6,2% do 57 tys. ton.