Jednocześnie na import tego asortymentu wydatkowano 283 mln EUR, czyli więcej o 8%. W wyniku czego dodatnie saldo obrotów handlowych artykułami mleczarskimi w pierwszym kwartale 2020 r. uległo spadkowi w porównaniu z tym samym okresem ub.r. o 6% do 297 mln EUR.
W okresie styczeń–marzec 2020 r. w sporym stopniu zwiększył się wolumen eksportu mleka płynnego i śmietany – o 8% do 205 tys. ton oraz jogurtów i napojów fermentowanych – o 9% do 31 tys. ton. Wywóz masła i tłuszczów mlecznych był większy o 10% niż w pierwszym kwartale 2019 r. i wyniósł 17 tys. ton. Zwiększył się również eksport serwatki o 6% do 56 tys. ton oraz kazeiny o 25% do 0,7 tys. ton. W pierwszym kwartale 2020 r. wysłano 14 tys. ton lodów, tj. o 29% mniej niż rok wcześniej. W omawianym okresie o 2% do 63 tys. ton zmalał wolumen wywozu serów i twarogów. W eksporcie tej grupy asortymentowej w dalszym ciągu dominowały sery podpuszczkowe dojrzewające, których sprzedano 40 tys. ton, a zatem o 3% więcej w relacji. Jednocześnie spadkowi uległ wywóz serów niedojrzewających – o 8% do 23 tys. ton. Wysyłka odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 24 tys. ton, czyli o 34,5% niższej niż w pierwszym kwartale 2019 r. Pełnego mleka w proszku wyeksportowano 7 tys. ton, a więc więcej o 83% niż rok wcześniej.
W pierwszym kwartale 2020 r. importerzy sporo zwiększyli przywóz serwatki, bo o 39% do 24 tys. ton, kazeiny – o 29% do 3 tys. ton, odtłuszczonego mleka w proszku – o 16% do 14 tys. ton, pełnego mleka w proszku – o 11% do 4 tys. ton. O 6% do 10 tys. ton zwiększono również zakup serów niedojrzewających. Ograniczono natomiast przywóz mleka płynnego i śmietany – o 20% do 41 tys. ton, jogurtów i napojów fermentowanych – o 22% do 15 tys. ton, lodów – do o 2% do 7 tys. ton oraz masła i tłuszczów mlecznych – o 25% do 4 tys. ton. Na poziomie podobnym do notowanego przed rokiem ukształtował się zakup serów dojrzewających – 16 tys. ton.