W okresie sześciu miesięcy sezonu 2019/2020 (tj. od października 2019 r. do marca 2020 r.) z Polski za granicę wywieziono ponad 313 tys. ton cukru, o 21% mniej niż przed rokiem.
Jednocześnie wpływy z eksportu były o 10% niższe i osiągnęły 119 mln EUR. Na rynek unijny sprzedano 163 tys. ton cukru, co stanowiło 52% wolumenu całego krajowego eksportu. Głównym kierunkiem eksportu cukru na rynek UE były Niemcy - 51 tys. ton i Rumunia - 34 tys. ton. Mniejsze ilości cukru dostarczono na Węgry - 23 tys. ton i do Grecji - 14 tys. ton. Z Polski poza Unię Europejską wywieziono 150 tys. ton cukru, w tym przede wszystkim do Izraela - 54 tys. ton. Cukier trafił także do Egiptu - 27 tys. ton, Gruzji - 13 tys. ton, Arabii Saudyjskiej - 12 tys. ton, Kuwejtu - 10 tys. ton, Kosowa i Szwajcarii - po 8 tys. ton.
W okresie od października 2019 r. do marca 2020 r. przywóz cukru do Polski był o 40% większy niż rok wcześniej. Do kraju zaimportowano w sumie 94 tys. ton cukru o wartości 40 mln EUR. Najwięcej cukru sprowadzono do Polski z Niemiec - 33 tys. ton. Mniejsze ilości cukru przywieziono z Litwy – 21 tys. ton i z Czech – 16 tys. ton. Z krajów trzecich najwięcej cukru sprowadzono z Ukrainy – 7 tys. ton.
Saldo handlu zagranicznego cukrem w okresie sześciu miesięcy sezonu 2019/2020 było dodatnie i ukształtowało się w granicy 219 tys. ton, a więc niższej o 33% niż w tym samym okresie poprzedniego sezonu. Jednocześnie wartość uległa zmniejszeniu o 26% do blisko 79 mln EUR.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu