Eksport polskiego cukru

W czasie ośmiu miesięcy 2018 r. za granicę wyeksportowano ponad 557 tys. ton cukru, czyli o 26% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie z uwagi na mniejsze ceny wpływy z wysyłki były o 10% niższe i wyniosły 194 mln EUR.

Eksport polskiego cukru
Na rynek unijny dostarczono 202 tys. ton cukru, co stanowiło 36% kontyngentu całego polskiego eksportu. Największym kierunkiem wysyłki cukru na rynek UE była Rumunia – 13% wolumenu krajowego wywozu - 74 tys. ton i Niemcy – 11% i 60 tys. ton.

Poza Unię Europejską wysłano 355 tys. ton cukru, w tym przede wszystkim do Sri Lanki – 57 tys. ton, Egiptu – 53 tys. ton, Izraela – 51 tys. ton, Gruzji – 42 tys. ton i mniejsze ilości do Rosji – 19 tys. ton, Libanu i Arabii Saudyjskiej – po 16 tys. ton oraz Kazachstanu – 12,5 tys. ton.


Tagi:
źródło: