Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Płyty nośne Standard Scharmueller
2020-05-29 -
Wozy paszowe zaczepiane SGARIBOLDI KODIAK
2020-05-28 -
Pług obracalny zawieszany R41
2012-01-04 -
Traktorek Yanmar FX215D 4x4
2011-12-19 -
Kosiarka spalinowa NAC AL480VH-X
2014-05-12 -
TWENTY ONE
2015-02-25
Polacy nie znają się na mięsie wieprzowym
W Unii Europejskiej jakość produkowanego mięsa jest najczęściej potwierdzana poprzez odpowiedni certyfikat. Niestety w Polsce nie jest to zbyt popularne zarówno wśród producentów jak i konsumentów.

Certyfikat
potwierdzający jakość produktu tworzy jego konkurencyjność wobec
innych artykułów, a także wyróżnia go na tle masowej
wytwórczości mięsa. No cóż, w Polsce nadal najważniejsza dla
konsumenta jest cena, a kryterium jakości schodzi na dalszy plan.
Poza
tym Polacy nie potrafią rozpoznać cech dobrego mięsa. Niestety
informacje na ten temat trudno znaleźć.
Dlatego
też Związek Polskiego Mięsa oraz Polski Związek Hodowców i
Producentów Trzody Chlewnej POLUS jest za stworzenie systemu
wartości wieprzowiny. Ponadto chcą też przeprowadzić kampanię
informacyjną, która zostanie poświęcona jakości mięsa surowego.
Co więcej, otóż w całości będzie ona sfinansowana z budżetu
rządowego i unijnego. Taki zabieg pomoże na zbudowanie zaufania
wśród konsumentów do wieprzowiny.
Produkty
znakowane Profesjonalną
Certyfikacją Wieprzowiny Wysokiej Jakości są w opakowaniach
jednostkowe, które o dziwo budzą nieufność, a powinno być
zupełnie odwrotnie, gdyż przedłużają one okres trwałości,
świeżości i dobry wygląd produktu.
