Notowania cukru i kakao poszybowały w górę

Koniec czerwca 2016 roku przyniósł gwałtowne podwyżki notowań cukru i kakao na giełdach.

Notowania cukru i kakao poszybowały w górę

Notowania cukru

FAMMU/FAPA zauważa, że przez ostatni tydzień w Londynie cukier biały podrożał o 7,1% do 568,2 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy zyskał 9,3%, wzrastając do 459 USD/t. W ujęciu miesięcznym cukier był droższy odpowiednio o 18 i 19,6%. Natomiast w relacji rocznej cukier surowy aż o 67,4%, a cukier biały o 53,5%. Surowiec ten jest obecnie najdroższy od trzech i pół roku. Silnie podrożały też kontrakty terminowe z późniejszymi dostawami – na surowy o 8-9% , a na biały o 7%. Podwyżki obserwowano też w samej Brazylii, gdzie cukier przez ostatni tydzień zyskał 6,2%, wzrastając do 544,8 USD/t (rok do roku był droższy o aż 82%), a w Tajlandii wzrósł o 3,2% do 548,1 USD/t.

 

Powodem tych dynamicznych zwyżek jest sytuacja techniczna rynku oraz niska podaż z krajów producenckich i umacniający się real brazylijski, który zniechęcał do eksportu. Za podwyżkami przemawia również światowy bilans cukru, który ma zamknąć się wysokim deficytem w sezonie 2015/16 i następnym.

Notowania kakao

Czerwiec przyniósł wzrosty notowań także dla kakao na giełdach. W Nowym Jorku ziarno notowano po 3154 USD/t (23.06), a w Londynie po 2310 BGP/t (27.06). Dla Nowego Jorku to najwyższy poziom od pięciu lat, z kolei dla Londynu od 4,5 roku. Co ważne przyczyn ostatnich podwyżek należy upatrywać w gorszych wynikach w środku kampanii w Zachodniej Afryce. Na handel kakao w Londynie znaczący wpływ miał wynik głosowania dotyczący opuszczenia przez Wielką Brytanię UE, a funt, w którym nominowane są notowania, był najtańszy od 31 lat.

 



Tagi:
źródło: