Podsumowanie rynku produktów mleczarskich w Polsce (13-19.05.2013)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w trzecim tygodniu maja 2013 r. w Polsce, przygotowanym w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku produktów mleczarskich w Polsce (13-19.05.2013)
W połowie maja br. na rynku krajowym odnotowano dalszy wzrost cen masła, odtłuszczonegomleka w proszku oraz serów dojrzewających.

W dniach 13-19.05.2013 r. zakłady objęte Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej za masło konfekcjonowane średnio uzyskiwały 15,60 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 5% więcej niż przed miesiącem. Cena masła w blokach średnio wyniosła 15,30 zł/kg i była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 6% wyższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku masło konfekcjonowane było droższe o 21%, a masło w blokach o 51%.

Czytaj więcej o maśle i cenach masła na Gospodarz.pl

W dniach 13-19.05.2013 r. cena odtłuszczonego mleka w proszku wzrosła w porównaniu do poprzedniego  tygodnia o 3% i wyniosła 12,66 zł/kg. W tym czasie pełne mleko w proszku potaniało o 1%, a jego cena ukształtowała się na poziomie 13,44 zł/kg. W odniesieniu do cen sprzed miesiąca odtłuszczone mleko w proszku podrożało o 9%, a pełne mleko w proszku o 4%. W porównaniu do notowań sprzed roku cena OMP była wyższa o 51%, a PMP o 23%.


Czytaj więcej na temat odtłuszczonego mleka w proszku na Gospodarz.pl

W dniach 13-19.05.2013 r. za ser Edamski płacono 13,94 zł/kg, tj. o 1,4% więcej niż tydzień wcześniej. W analizowanym tygodniu cena sera Gouda ukształtowała się na poziomie 14,05 zł/kg i była o 0,8% wyższa niż tydzień wcześniej. W porównaniu z notowaniami sprzed miesiąca ser Edamski był droższy o 0,3%, a ser Gouda o 1% droższy. Ceny wymienionych gatunków sera były o 7-11% wyższe niż w analogicznym okresie 2012 r.

Sprawdź ceny serów na Gospodarz.pl

Ceny na rynkach zagranicznych

Od kwietnia 2013 r. ceny odtłuszczonego mleka w proszku w USA  wykazywały dynamiczną  tendencję wzrostową,  jednak w połowie maja br. odnotowano ich niewielki  spadek. Na giełdzie w Chicago
w dniu 17 maja 2013  r. cena odtłuszczonego mleka w proszku była o 0,9% niższa niż przed tygodniem i średnio  wyniosła 3 715 USD/t. 

Cena masła, tak jak przed tygodniem, wynosiła 3549 USD/t. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było droższe o 54%, a masło o 19%.

Na rynkach wewnętrznych głównych unijnych producentów artykułów mleczarskich w dniach 12-15.05.2013 r. ceny masła średnio wynosiły 4,00-4,35 EUR/kg. W porównaniu do cen sprzed tygodnia wzrosły one w Niemczech (o 0,7%), spadły w Holandii (o 1,2%), a we Francji nie zmieniły się. Za odtłuszczone mleko w proszku przeciętnie uzyskiwano 3,14-3,23 EUR/kg. Ceny tego artykuły potaniały w Niemczech i Holandii odpowiednio o 0,3% i 2,5%, a we Francji nie uległy zmianie. Ceny pełnego mleka w proszku tak jak przed tygodniem kształtowały się w granicach 3,68-3,75 EUR/kg. W odniesieniu do notowań sprzed roku w ww. krajach masło było droższe o 61-80%, OMP o 59-62%, a PMP o 53-58% droższe.

 


Tagi:
źródło: