Jak wynika z danych przekazywanych przez podmioty skupujące do OT ARR we wrześniu 2013 r. producenci dostarczyli do skupu 829,8 mln kg mleka, czyli o 2,8% mniej niż w poprzednim miesiącu, choć to o 2,3% więcej niż rok wcześniej. Łącznie w okresie od kwietnia do września 2013 r., po przeliczeniu na mleko o referencyjnej zawartości tłuszczu skupiono około 5,1 mld kg mleka, a więc to ilość o 0,2% mniejsza niż w tym samym okresie roku kwotowego 2012/2013.
Stopień wykorzystania kwot indywidualnych, przysługujących dostawcom hurtowym, po sześciu miesiącach roku kwotowego 2013/2014 wyniósł około 52,73%, a szacunkowy stopień wykorzystania kwoty krajowej dostaw – 51,72%.
Według danych GUS ogółem w miesiącach styczeń – wrzesień 2013 r. do podmiotów skupujących dostarczono 7,3 mld litrów surowca, tj. o 0,6% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.
Produkcja artykułów mleczarskich
W 2013 r. produkcja artykułów mleczarskich jest determinowana ograniczonymi dostawami surowca, zwiększonym popytem eksportowym głównie na sery dojrzewające i serwatkę oraz mniejszym popytem krajowym na droższe produkty wysoko przetworzone.
W tym roku, na poziomie niższym niż przed rokiem utrzymuje się krajowa produkcja serów dojrzewających oraz odtłuszczonego mleka w proszku, przy równoczesnym zwiększeniu produkcji m.in. pełnego mleka w proszku i serów świeżych z uwzględnieniem twarogów.
Według danych GUS we wrześniu bieżącego roku. wyprodukowano 25,4 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, czyli mniej o 7,5% niż w poprzednim miesiącu i o 2% niż rok wcześniej. W okresie styczeń – wrzesień 2013 r. produkcja serów twardych była o około 1% niższa niż w porównywalnym okresie zeszłego roku i wyniosła 228 tys. ton.
Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 8,2 tys. ton i była mniejsza o 2% niż w sierpniu i o 11% niż rok wcześniej. Łącznie w okresie pierwszych dziewięciu miesięcy w kraju wytworzono 79 tys. ton OMP, a zatem o 17% mniej niż przed rokiem.
We wrześniu br. krajowi wytwórcy zwiększyli produkcję masła. W omawianym czasie osiągnęła ona granicę 14,3 tys. ton, tj. była większa o 4,5% niż miesiąc wcześniej i o 1% niż we wrześniu 2012 r. Jednak ogółem w miesiącach styczeń – wrzesień 2013 r. produkcja tłuszczu mlecznego była o blisko 2% niższa niż przed rokiem i wyniosła 127 tys. ton.
Czytaj dalej na następnej stronie...