W kwietniu 2013 r. według wstępnych danych GUS, w Polsce wyprodukowano 40,5 tys. ton cukru wobec 36 tys. ton przed rokiem. Łączna produkcja tego surowca w okresie od września 2012 r. do kwietni a 2013 r. wyniosła 1875 tys. ton.
Dane Komisji Europejskiej z maja 2013 r., wskazują, że unijna produkcja cukru w roku gospodarczym 2012/2013 osiągnie poziom 16,93 mln ton. Produkcja ta będzie powiększona o cukier przeniesiony z roku gospodarczego 2011/2012 do 17,73 mln ton. Z tej ilości przewidywana produkcja kwotowa wyniesie 12,97 mln ton, natomiast produkcja pozakwotowa prognozowana jest na poziomie 4,76 mln ton.
Handel zagraniczny
Jak wynika z wstępnych danych Ministerstwa Finansów od początku roku gospodarczego 2012/2013 (od października 2012 r. do marca 2013 r.) eksport cukru był o 13% mniejszy niż w porównywalnym okresie roku 2011/2012 i osiągnął poziom 250 tys. ton (157 mln EUR). Z tej ilości na rynek UE wyeksportowano 147 tys. ton cukru, a na rynki krajów trzecich 103 tys. ton. Średnia cena uzyskiwana w eksporcie w marcu 2013 roku była w granicach 609 EUR/t wobec 627 EUR/t w lutym oraz 705 EUR/t przed rokiem.
Import cukru w roku gospodarczym 2012/2013 kształtuje się na niskim poziomie, co wynika z wysokiej produkcji krajowej. W okresie od października 2012 r. do marca 2013 r. do Polski przywieziono 57 tys. ton cukru (o wartości 40 mln EUR) wobec 55 tys. ton w tym samym okresie poprzedniego roku gospodarczego. Głównymi kierunkami importu cukru były Mozambik, Niemcy, Bośnia i Hercegowina oraz Mołdawia.
W roku 2012/2013 (stan na koniec marca 2013 r.) saldo wymiany handlowej cukrem było dodatnie i wyniosło 192 tys. ton o wartości 117 mln EUR.
Krajowe ceny cukru
Zwiększona podaż cukru z produkcji krajowej oraz niski poziom cen na rynku międzynarodowym skutkują dalszą umiarkowaną obniżką krajowych cen zbytu.
Średnio w Polsce w kwietniu 2013 r. ceny zbytu cukru workowanego wynosiły 3,23 zł/kg (z VAT), tj. o 0,3% mniej niż przed miesiącem. Nieco większą obniżkę cen zbytu (o 1,2%) w odniesieniu do marca br. odnotowano w przypadku cukru paczkowanego, za który przeciętnie płacono 3,25 zł/kg (z VAT). W porównaniu do notowań z kwietnia 2012 r. ceny zbytu cukru workowanego były o 2% niższe, a cukru paczkowanego niższe o 8%.
Ceny cukru na giełdach światowych
Prognozy rekordowej produkcji cukru w Brazylii w sezonie 2013/2014 oraz większa od przewidywanej produkcja cukru w Tajlandii oraz w Meksyku sprzyjają dalszemu spadkowi notowań cen na monitorowanych giełdach światowych.
Notowania trzymiesięcznych kontraktów terminowych na cukier biały na giełdzie towarowej LIFFE w Londynie wynosiły w maju 2013 r. średnio 485 USD/t wobec 505 USD/t w kwietniu. W odniesieniu do cen sprzed roku cukier biały był średnio o 14% tańszy.
Nieco mniejszy spadek cen w porównaniu do poprzedniego miesiąca miał miejsce na giełdzie NYBoT w Nowym Jorku w notowaniach trzymiesięcznych kontraktów terminowych na cukier surowy. W maju br. cukier surowy notowany był na poziomie 377 USD/t, tj. o 3% niższym niż przed miesiącem oraz o 15% niższym niż przed rokiem.