W analizowanym miesiącu obniżki cen obserwowano jedynie w przypadku sera i pszenicy durum, których ceny kształtowały się na poziomie o odpowiednio 0,6% i 0,2% niższym wobec tego samego okresu roku poprzedniego.
W kwietniu największe zwyżki cen miały miejsce w obrębie:
-
odtłuszczonego mleka w proszku – wzrost o 44%
-
pełnego mleka w proszku – wzrost o 34,1%
-
masła – wzrost o 32,4%
-
pszenicy miękkiej – wzrost o 14,3%
-
kukurydzy – wzrost o 7,4%
-
jęczmienia – wzrost o 5,3%
-
wieprzowiny – wzrost o 4,5%
-
drobiu – wzrost o 3,4%
-
wołowiny – wzrost o 2,2%.
Ceny wołowiny wzrosły najbardziej w:
-
Finlandii – wzrost o 11,7%
-
Wielkiej Brytanii – wzrost o 9,6%
-
Luksemburgu – wzrost o 9,0%
-
Holandii – wzrost o 7,6%
-
Szwecji – wzrost o 7,1%
-
Francji – wzrost o 6,9%.
Ceny mięsa wieprzowego obniżyły się w siedmiu krajach Wspólnoty, natomiast wzrosły najbardziej w:
-
na Malcie – wzrost o 26,1%
-
Szwecji – wzrost o 19,5%
-
Grecji – wzrost o 17,7%
-
Finlandii – wzrost o 16,4%
-
Hiszpanii – wzrost o 14,4%
-
na Cyprze – wzrost o 13,7%.
Ceny drobiu obniżyły się tylko trzech państwach członkowskich:
-
Portugalii – spadek o 14,5%
-
Hiszpanii – spadek o 2,8%
-
Wielkiej Brytanii – spadek o 0,1%.
W analizowanym miesiącu wzrosły także ceny ważniejszych grup żywności. Najwięcej podrożały:
-
warzywa – wzrost o 7,8%
-
owoce – wzrost o 7,2%
-
olejów i tłuszczów – wzrost o 3,4%
-
mięsa – wzrost o 3,3%
-
produktów chlebowych i zbożowych – wzrost o 2,0%
-
ryb i owoców morza – wzrost o 2,0%
-
cukru – wzrost o 1,8%
-
mleko, sery i jaja – wzrost o 0,1%
-
została żywność – wzrost o 1,8%.
Ceny żywności rosły we wszystkich krajach, a najbardziej w:
-
Finlandii – wzrost o 7,8%
-
Rumunii – wzrost o 6,6%
-
na Malcie – wzrost o 6,5%
-
Estonii – wzrost o 5,5%
-
Czechach – wzrost o 4,8%
-
Bułgarii – wzrost o 4,7%
-
Belgii – wzrost o 4,6%
-
Austrii – wzrost o 4,4%
-
Słowenii – wzrost o 4,4%.