Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Łamacz słomy, włóka łąkowa MOVE
2020-04-07 -
Cebula AGROSAD
2020-10-05 -
FENDT - szyba drzwiowa dolna P / L zielona
2011-12-13 -
Agregat otrząsająco-czyszczący MAJA
2020-05-12
Panika konsumentów była głównym napędem wzrostu cen cukru?
Według wstępnych wyników badań przeprowadzonych przez ekspertów to panika, która ogarnęła konsumentów, przyczyniła się do ciągłych podwyżek cen cukru.
Zgodnie z raportami sporządzonymi przez Ministerstwo Rolnictwa, średnia cena tony cukru w marcu bieżącego roku wyniosła prawie 4 tysiące złotych i była większa aż o 99,5 procenta wobec analogicznego okresu roku wcześniejszego.
Gwałtowny wzrost przyczynił się do wybuchu masowej histerii, w imię której konsumenci zaczęli masowo wykupywać cukier ze sklepów.
Następstwem zachowania kupujących były ograniczenia w ilości kilogramowej przypadające na jednego klienta jakie sklepy wówczas wprowadziły. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił zbadać sprawę dokładnie i ustalić co tak naprawdę spowodowało tak szybki i gwałtowny wzrost cen tego specyfiku.