Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Folia stretch maszynowa
2011-01-22 -
Siłownik gazowy na tylną szybę do CASE IH
2011-12-13 -
Kombajn do ziemniaków Torro 2 x 75 DEWULF
2020-10-07 -
Sterowanie armatek, zegar MT08 - REMSZ
2020-04-24
Panika konsumentów była głównym napędem wzrostu cen cukru?
Według wstępnych wyników badań przeprowadzonych przez ekspertów to panika, która ogarnęła konsumentów, przyczyniła się do ciągłych podwyżek cen cukru.
Zgodnie z raportami sporządzonymi przez Ministerstwo Rolnictwa, średnia cena tony cukru w marcu bieżącego roku wyniosła prawie 4 tysiące złotych i była większa aż o 99,5 procenta wobec analogicznego okresu roku wcześniejszego.
Gwałtowny wzrost przyczynił się do wybuchu masowej histerii, w imię której konsumenci zaczęli masowo wykupywać cukier ze sklepów.
Następstwem zachowania kupujących były ograniczenia w ilości kilogramowej przypadające na jednego klienta jakie sklepy wówczas wprowadziły. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił zbadać sprawę dokładnie i ustalić co tak naprawdę spowodowało tak szybki i gwałtowny wzrost cen tego specyfiku.