Obniżka cen PMP na aukcji Fonterry

15 czerwca 2016 roku na otwartej po raz 166 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanej przed dwoma tygodniami zwyżce średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, odnotowano kolejny wzrost – podaje FAMMU/FAPA.

Obniżka cen PMP na aukcji Fonterry

Nastąpiła podwyżka wszystkich towarów oferowanych za pośrednictwem aukcji oprócz cen pełnotłustego mleka w proszku i maślanki w proszku. Najwięcej wzrosły notowania sera cheddar. Średnia cena dla produktów mleczarskich ze wszystkich kontraktów terminowych była wyższa o 0,4% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 2,34 tys. USD/t. Niższe o 53,6% od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu.

Ceny OMP, które sprzedawane było średnio o 1,8% drożej niż na poprzednim przetargu (1 czerwca) osiągnęły poziom 1,9 tys. USD/t (za kontrakty na październik 2016 r. płacono nawet o 4% więcej niż przed dwoma tygodniami). Za tonę tego przetworu mlecznego rolnicy otrzymywali średnio o 243 USD więcej niż przed miesiącem (na przetargu 17 maja 2016 r.).

W tym samym czasie średnie ważone ceny jednej tony PMP potaniały o 3,9% względem poprzedniej aukcji do 2,12 tys. USD/t, przy czym za kontrakty na listopad 2016 roku płacono nawet o 5,2% mniej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było nadal sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta spadła do 217 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 8% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena wzrosła aż do poziomu 2,88 tys. USD/t.


Kolejny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 5 lipca 2016 r.



Tagi:
źródło: