Na największej aukcji internetowej platformy handlowej GDT, zaobserwowano zwyżki cen wszystkich przetworów mleczarskich, wśród których największą dynamiką wzrostu charakteryzowały się ceny masła i serów.
Przeciętna cena wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych wzrosła do nowego rekordowego poziomu 5,025 tys. USD/tonę i była o 1,7% wyższa względem poprzedniego przetargu i o 0,7% wyższa od poprzedniego rekordu odnotowanego w połowie grudnia 2013 roku.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku, które sprzedawane było o 0,2% drożej niż na poprzednim przetargu – dnia 7 stycznia 2013 roku, wzrosły do poziomu 4,698 tys. USD/tonę, co oznacza spadek względem miesiąca o 170 USD. Niemniej, kontrakty na luty 2014 roku wskazują na ponad 2% zwyżkę.
Jednocześnie średnie ważone ceny pełnotłustego mleka w proszku uplasowały się na poziomie o 0,2% wyższym względem poprzedniej aukcji, czyli 4,943 tys. USD/tonę. Przy czym za kontakty na marzec płacono nawet o 0,4% więcej niż przed dwoma tygodniami.
Jak podała FAMMU/FAPA, ceny pełnotłustego mleka w proszku sprzedawane były po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, a różnica cen wyniosła 245 USD/tonę.
Wzrost odnotowano także w obrębie cen sera cheddar w relacji miesięcznej. W wyniku 10% zwyżki osiągnięto poziom cen 5,13 tys. USD/tonę. Oznacza to rekordowy wynik w przypadku tego gatunku sera na aukcji Fonterry.