Z końcem grudnia 2015 roku cukier surowy w kontrakcie terminowy z dostawą na marzec 2016 na nowojorskiej giełdzie kosztował 335,9 USD/t, co oznacza wzrost w skali roku o 5% - podaje FAPA/FAMMU.
Notowania cukru
Z kolei notowania cukru białego w kontrakcie terminowym z dostawą na marzec 2016 na londyńskiej giełdzie zyskały przez cały rok 7,9%, zwiększając się na koniec roku do 422,2 USD/t.
Cukier w ujęciu roku podrożał po raz pierwszy od pięciu lat. Powodem wzrostów, które notowano głównie w ostatnich miesiącach są prognozy deficytu na światowym rynku cukru w trwającym sezonie 2015/2016 i następnym.
W 2015 roku notowania kakao na nowojorskiej giełdzie zwiększyły swoją wartość o 10,8% do 3208 USD/t na koniec roku. Natomiast ziarno na londyńskiej giełdzie podrożało w skali roku o 15,3% do 2256 GBP/t. Powodem podwyżek są obawy o wysokość zbiorów w Afryce.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, ICE, ICCO foto:
sxc.hu