Wzrost notowań cukru (30.09-04.10.2013)

Przełom września i października przyniósł kolejne podwyżki notowań cukru. W Londynie cukier biały kosztował 492,2 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy 408,1 USD/t, czyli najwięcej od ponad połowy roku – podaje FAPA/FAMMU.

Wzrost notowań cukru (30.09-04.10.2013)
W obrębie tygodnia notowania cukru rafinowanego wzrosły o 0,3%, a surowego zwiększyły się o 2%. Jeśli jednak do tego wziąć pod uwagę zmianę kontraktu, to podwyżka wyniosła 5%. W ujęciu miesięcznym cukier podrożał odpowiednio o 3 i 13%. Natomiast w ujęciu rocznym były one mniejsze odpowiednio o 17 i 14%.
 
Ostatnie wzrosty notowań cukru surowego są głownie wynikiem najwyższej od 24 lat realizacji październikowego kontraktu. Kontrakt ten został zrealizowany na 1,49 miliona ton, tj. 29,344 tys. lotów. Całość tego kontyngentu przypadła w udziale firmie Louis Dreyfus. Z kolei cukier pochodził z Brazylii w ilości prawie 1,37 mln ton, co daje 92% wolumenu, Argentyny - 68,9 tys. ton, Kostaryki - 20 tys. ton, Salwadoru - 17,7 tys. ton i Nikaragui - 15,3 tys. ton.
 
Niemal dwa tygodnie wcześniej wygasł kontrakt na cukier biały w Londynie i całość wolumenu, czyli 313,15 tys. ton zrealizowała również ta sama firma. Wolumen wykonania październikowego kontraktu w Nowym Jorku zaskoczył rynek. Przeciętna realizacja ostatnich pięciu październikowych kontraktów wyniosła 453 tys. ton, a zatem było ponad 300% mniej.
 
Jednakże część brokerów powątpiewa, czy przedsiębiorstwo to znajdzie nabywców dla takiej ilości cukru w sytuacji, gdy na rynku od 4 sezonów jest nadpodaż. Z kolei inni zastanawiają się, o ile brazylijskie prognozy produkcji cukru zostaną zrewidowane w dół z uwagi na panujące tam deszcze, gdyż w tym kontekście ruch Louis Dreyfus antycypowałby potencjalne niedobory – podkreśla FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE.


Tagi:
źródło: