W drugiej połowie czerwca 2013 roku tona cukru surowego na nowojorskiej giełdzie kosztowała 374,1 USD z dostawą na lipiec 2013, a białego w Londynie 495,8 USD z dostawą na sierpień 2013 – podaje FAPA/FAMMU.
Ostatni tydzień przyniósł wyraźne zwyżki, który wyniosły odpowiednio 5 i 4%. W relacji miesięcznej wzrosty były na poziomie 2 i 4%, a w rocznej cukier był tańszy o 22 i 19%.
Zwyżki były głównie efektem długich spadków, które sprawiły, że cukier był najtańszy od 3 lat. Ostatnio obserwowano także deprecjację reala brazylijskiego, rupii indyjskiej i bata tajskiego, czyli walut głównych producentów i eksporterów cukru na świecie. Taka sytuacja stymulowała popyt, ale słabnące waluty tych krajów przemawiają za spadkiem cen.
Deprecjacyjnym czynnikiem jest również to, że sezon 2013/14 będzie czwartym z rzędu, w którym wystąpi nadwyżka produkcji nad konsumpcją cukru na świecie. Parę dni temu wybuchł pożar w porcie w Paranagua w Brazylii, co może negatywnie wpłynąć na wysyłkę cukru z tego kraju. Potencjalne skutki nie powinny być jednak znaczące.
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie Reuters, LIFFE, ICE foto:
sxc.hu