Na globalnym rynku utrzymują się wysokie ceny mleka w proszku i sera Cheddar, przy stosunkowo niskich cenach masła.
W październiku ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) na giełdach Europy Zachodniej zwiększyły się do 2340 EUR/t, a więc o 6% w porównaniu z wrześniem. Ceny masła zmalały o 0,2% do 3603 EUR/t, ale spadek był sporo niższy niż w miesiącach poprzednich. Ser Cheddar na giełdzie w Chicago potaniał o 0,8% do 4079 EUR/t.
W czasie dziesięciu miesięcy 2019 r. poziom cen OMP w Europie Zachodniej był o 38% wyższy, a masła o 23,5% niższy niż w porównywalnym okresie przed rokiem.
W tym czasie ceny sera Cheddar w Chicago wzrosły o 17,8%. Zwyżka cen OMP wynika z ograniczenia do minimum zapasów tego półproduktu w UE, a także z rosnącego popytu na surowiec wykorzystywany we wtórnym przetwórstwie żywności. O wzroście cen sera Cheddar prawdopodobnie decyduje zwiększająca się konsumpcja, a o obniżce cen masła mniejsze niż w roku poprzednim zapotrzebowanie w krajach rozwijających się gospodarczo.
źródło: Gospodarz.pl/Rynek Rolny nr 11(345) foto:
pixabay.com