Indeks dla olejów najniższy od marca 2009 r.

We wrześniu 2015 roku comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO nieznacznie się zwiększył, przy czym miesiąc wcześniej spadł do poziomu najniższego od 6,5 lat, a więc od grudnia 2008 r. - podaje FAMMU/FAPA.

Indeks dla olejów najniższy od marca 2009 r.

Indeks cen żywności

Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych, tj. zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier dla września 2015 roku był na poziomie 156,3 punktów w odniesieniu do 155,1 pkt., a zatem był większy o 1,2 pkt. względem sierpnia br., a w odniesieniu do września 2014 roku, kiedy było 192,7 pkt. indeks zmalał o 19,8%. Oznacza to w obrębie miesiąca zwyżkę, po dziewięciu miesiącach z rzędu spadku. W ujęciu miesiąca przy stabilizacji cen zbóż i mięsa, przetwory mleczarskie oraz cukier zdrożały, a oleje staniały. O wzroście indeksu zdecydował droższy cukier i nabiał. 

Indeks dla olejów najniższy od marca 2009 r.

We wrześniu 2015 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był w granicy 134,2  pkt. w porównaniu do 134,9 pkt. w sierpniu br., tj. był mniejszy o 0,7 pkt. - 0,5% wobec 162 pkt. we wrześniu 2014 roku. Indeks dla olejów był najniższy od marca 2009 roku. Obniżka wartości tego indeksu odzwierciedlała mniejsze ceny przede wszystkim oleju palmowego do poziomu najniższego od 6,5 lat w wyniku dużej podaży na rynkach międzynarodowych szczególnie z Malezji, gdzie osłabiona waluta wspiera eksport. Zmalały także ceny oleju sojowego w odpowiedzi na dużą podaż z Ameryki Płd i perspektywę zwyżki podaży w całym sezonie 2015/2016. Tymczasem olej rzepakowy i słonecznikowy podrożał z uwagi na mniejszą światową podaż.



Tagi:
źródło: