Według danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń– wrzesień 2024 r. kraje Wspólnoty wyeksportowały w sumie ponad 1 mln ton serów, czyli więcej o 1% niż w porównywalnym okresie 2023 r.
Najwięcej serów sprzedano do: Wielkiej Brytanii - 321 tys. ton, USA - 103 tys. ton, Japonii - 63 tys. ton, Szwajcarii - 56 tys. ton, Korei Południowej - 44 tys. ton, Arabii Saudyjskiej - 31 tys. ton, Ukrainy - 25 tys. ton, Chin - 24 tys. ton oraz Australii - 23 tys. ton. Łączny udział tych krajów w wywozie serów z UE wyniósł blisko 67%.
Najwięcej serów poza obszar celny UE wywoziły: Niemcy - 15% udziału w eksporcie i 158 tys. ton, Włochy – 14% i 141 tys. ton, Niderlandy – 13% i 135 tys. ton oraz Francja i Dania - po 12% i po 122 tys. ton. Wysyłka z Polski stanowił 5% i 55 tys. ton w całym eksporcie serów poza UE.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu