Dnia 17 maja bieżącego roku w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej pojawiło się rozporządzenie rejestrujące w rejestrze oznaczeń chronionych (ChOG) niemiecką kiełbasę pod nazwą „Eichsfelder Feldgieker/Eichsfelder Feldkieker”.
Kiełbasa wytwarzana jest z mięsa wieprzowego. Charakteryzuje się półtwardą, surową konsystencją oraz delikatnym, kwaśnym smakiem. Jej produkcja oparta jest na przetwarzaniu ciepłego mięsa, w ciągu maksymalnie czterech godzin od uboju, co pozwala na uzyskanie wyjątkowej jakości wyrobu.
W produkcji wykorzystuje się najlepsze, twarde kawałki mięsa pochodzącego ze świń o wydłużonym okresie tuczenia oraz z krzyżówek rdzennych ras o dużej odporności na stres (dzięki czemu uzyskuje się tusze 130 kg).
Oprócz podstawowych składników, do kiełbasy dodawane są typowe przyprawy: sól, pieprz i kolendra. Całość pakowana jest w osłonki w kształcie pęcherza.
Nazwa kiełbasy wywodzi się od miejsca jej wytwarzania. Wszystkie etapy produkcji odbywają się bowiem na obszarze położonym w środkowej części Niemiec – Eichsfelder. Region ten obejmuje kilka krajów związkowych o wielowiekowej tradycji i wyróżnia się wysokim poziomem gleb oraz sprzyjającym produkcji klimatem.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
Gospodarz.pl