Według Komisji Europejskiej, kwota produkcyjna w wysokości 13,53 mln ton zostanie przekroczona o 3,111 mln ton. W sezonie poprzednim ilość cukru pozakwotowego była nieznacznie wyższa.
Produkcja cukru
Jak wylicza KE, największe nadwyżki będą obserwowane we Francji, bo wyniosą aż 1,353 mln ton, oraz w Niemczech – 932 mln ton. Z szacunków ekspertów wynika, że produkcja cukru w Polsce wzrośnie do 1,713 mln ton (+ 48 tys. ton przeniesienia), natomiast nadwyżka produkcyjna osiągnie poziom 355,5 tys. ton. Znaczna nadwyżka będzie widoczna także na terenie Wielkiej Brytanii (310 tys. ton), Czech (169 tys. ton), Holandii (143 tys. ton) i Belgii (141 tys. ton).
W bieżącym sezonie najwięcej cukru wyprodukują Francuzi, bo aż 4,359 mln ton. Zaraz za nimi uplasują się Niemcy z produkcją 3,83 mln ton. Na trzecim miejscu znajdzie się Polska. Wytwórstwo w Wielkiej Brytanii obniży się do 1,4 mln ton, w Holandii wyniesie 950 tys. ton, a w Belgii 820 tys. ton. Warto nadmienić, że w wyżej wymienionych państwach produkuje się 75% unijnego cukru, natomiast blisko połowa wytwarzana jest we Francji i w Niemczech.
Średni plon technologiczny cukru
Szacunki wskazują także, że średni plon technologiczny cukru osiągnie poziom 11,5 t/ha w porównaniu w 11,3 t/ha w ubiegłym sezonie. Powyżej tej wartości większe wytwórstwo cukru w przeliczeniu na hektar buraków cukrowych obserwowany będzie głównie w krajach Europy Zachodniej, zwłaszcza w Holandii, gdzie osiąga wielkość 12,9 t/ha, a także we Francji (12,5 t/ha), i w Belgii (12,7 t/ha). W Polsce natomiast przeciętny plon technologiczny jest znacznie mniejszy od średniej unijnej i wynosi 9,6 t/ha.
Bilansu cukru i izoglukozy
Prognozy Komisji Europejskiej dotyczą także unijnego bilansu cukru i izoglukozy w sezonie 2013/2014. Ich produkcja kwotowa została oszacowana na 13,995 mln ton, a pozakwotowa na 4,02 mln ton. Ogólne wytwórstwo może wynieść zatem 18,325 mln ton, co oznacza spadek o 3% w relacji rocznej. Z kolei import osiągnie poziom 3,839 mln ton, tj. mniej o 8% r/r, przy czym 520 tys. ton w towarach przetworzonych.
Spożycie cukru
W analizowanym sezonie spożycie cukru i izoglukozy wyniesie 16,930 mln ton, czyli o 2% więcej w skali roku. Zaś zużycie na cele pozaspożywcze zostało oszacowane na 2,15 mln ton – 7% mniej r/r, z czego 1,5 mln ton zostanie przetworzone na bioetanol.
Co ciekawe, pomimo dużej nadprodukcji w bieżącym sezonie Komisja Europejska nie podjęła decyzji o wprowadzeniu pozakwotowej produkcji na unijny rynek, co miało miejsce w poprzednich sezonach. Obecnie jednak ceny cukru spadają, dlatego KE może nie zdecydować się na wzmacnianie tego trendu.