W tym czasie, w Nowym Jorku cukier surowy podrożał do 354,9 USD/t. W obrębie ostatniego tygodnia jego cena zwiększyła się aż o 9%, a przez miesiąc o 2%. Za to w ujęciu rocznym była ona niższa o 12%.
Z kolei cukier biały w Londynie podrożał w ciągu ostatniego tygodnia równie dynamicznie, o 9% do 439,6 USD/t. W obrębie miesiąca wzrost wyniósł 2%, ale w stosunku do poprzedniego roku odnotowano 11% spadek. Notowania odbiły się od dna i jeszcze tydzień temu były najniższe od ponad trzech i pół roku.
Ostatnie wzrosty to w dużej mierze wynikają sytuacji technicznej rynku i prognoz pogodowych z Brazylii, które mogą wpłynąć negatywnie na zbiory w sezonie 2014/2015. Rynek z niepokojem oczekuje decyzji hinduskich władz w sprawie dopłat eksportowych, czyli określenia wysokości opłat i wolumenu subsydiowanego wywozu cukru, choć ta decyzja powinna wpłynąć na spadek ceny.
Natomiast za wzrostami przemawiają niskie ceny giełdowe, które są obecnie wyraźnie mniejsze niż koszty produkcji cukru w Brazylii będącej największym producentem i eksporterem cukru na świecie.