Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Drzwi przemysłowe przesuwne i rozwierane
2018-02-27 -
Dziennik polowy
2020-03-13 -
Opryskiwacz Booster Reset-P Caffini
2020-08-05 -
Belka herbicydowa TEKLA
2023-10-10
Na spotkaniu z producentami tradycyjnych wędlin o benzo(α)pirenie
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk spotkał się 28 stycznia w Ładnej koło Tarnowa z producentami tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, których niepokoi wchodzące od 1 września 2014 r. unijne rozporządzenie zmieniające najwyższy, dopuszczalny poziom benzo(α)pirenu w wędzonych produktach mięsnych.
– Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że w większości polskie wędzonki spełniają nowe, unijne normy – powiedział wiceminister Nalewajk i dodał, że wielu producentów nie posiada stosownych badań. Jednak część z nich twierdzi, że przy tradycyjnym wędzeniu wędlin nie da się osiągnąć tych norm.
Wiceminister poinformował, że w związku z zaniepokojeniem tego środowiska 5 lutego odbędzie się w MRiRW spotkanie z producentami wędzonych wędlin, na które został także zaproszony minister zdrowia i Główny Lekarz Weterynarii.
– Produkty tradycyjne to bardzo ważny segment gospodarki i dlatego resort chce przeprowadzić badania próbek wędlin, aby określić skalę zjawiska – podkreślił wiceminister Nalewajk i zauważył, że - dopóki nie będziemy mieli wiarygodnych danych z monitoringu to nie mamy o czym rozmawiać z Komisją Europejską.
Dodał również, że podczas środowego spotkania zostanie także przedstawiona możliwość skorzystania przez Polskę z pomocy unijnych ekspertów.
Podkreślił również, że w 2005 i 2006 roku Polska nie przedstawiła stosownych wyników badań zgodnie z zaleceniem KE. 18 krajów przedstawiło 10000 wyników, które świadczyły o tym, że poziom benzo(α)pirenu może być obniżony. Wyniki te były podstawą wydania rozporządzenia.