Kategorie
Zobacz również tu
-
Spadki cen na stacjach paliw wyhamowały
2025-04-24 -
Nie warto zwlekać z wnioskiem o dopłaty 2025
2025-04-24
Poznaj produkty
-
Ładowarka kołowa GIANT V5003T X-TRA
2015-04-22 -
Silosy większe
2015-12-02 -
Agregat Uprawowy Z Wałem Przednim 3,0 M
2014-01-06 -
Silosy spedycyjne WINKLER
2020-03-19 -
Agregat VIBRO SEEDER 6000
2013-05-31 -
BOBMAN "Pro" Podgarnianie i higiena
2020-07-30
Na spotkaniu z producentami tradycyjnych wędlin o benzo(α)pirenie
Podsekretarz stanu Tadeusz Nalewajk spotkał się 28 stycznia w Ładnej koło Tarnowa z producentami tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, których niepokoi wchodzące od 1 września 2014 r. unijne rozporządzenie zmieniające najwyższy, dopuszczalny poziom benzo(α)pirenu w wędzonych produktach mięsnych.
– Z dotychczas przeprowadzonych badań wynika, że w większości polskie wędzonki spełniają nowe, unijne normy – powiedział wiceminister Nalewajk i dodał, że wielu producentów nie posiada stosownych badań. Jednak część z nich twierdzi, że przy tradycyjnym wędzeniu wędlin nie da się osiągnąć tych norm.
Wiceminister poinformował, że w związku z zaniepokojeniem tego środowiska 5 lutego odbędzie się w MRiRW spotkanie z producentami wędzonych wędlin, na które został także zaproszony minister zdrowia i Główny Lekarz Weterynarii.
– Produkty tradycyjne to bardzo ważny segment gospodarki i dlatego resort chce przeprowadzić badania próbek wędlin, aby określić skalę zjawiska – podkreślił wiceminister Nalewajk i zauważył, że - dopóki nie będziemy mieli wiarygodnych danych z monitoringu to nie mamy o czym rozmawiać z Komisją Europejską.
Dodał również, że podczas środowego spotkania zostanie także przedstawiona możliwość skorzystania przez Polskę z pomocy unijnych ekspertów.
Podkreślił również, że w 2005 i 2006 roku Polska nie przedstawiła stosownych wyników badań zgodnie z zaleceniem KE. 18 krajów przedstawiło 10000 wyników, które świadczyły o tym, że poziom benzo(α)pirenu może być obniżony. Wyniki te były podstawą wydania rozporządzenia.
