Ostatni tydzień przyniósł spore wzrosty notowań cukru surowego – podaje FAPA/FAMMU.
Ceny cukru na giełdach
W Londynie cena cukru białego była wyższa o 5% i wyniosła 434,1 USD/t. W ujęciu miesięcznym notowania były większe o 3%, a w rocznym mniejsze o 5%.
Z kolei w Nowym Jorku cukier surowy podrożał o 6% do 360,7 USD/t. W skali miesiąca notowania były niższe o 1%, a w obrębie roku o 8%.
Taki stan rzeczy wynika przede wszystkim z sytuacji technicznej rynku, która wygenerowała sygnał kupna, a także najnowsze szacunki Międzynarodowej Organizacji Cukru (ISO), według której nadwyżka produkcyjna na światowym rynku w sezonie 2014/2015 będzie mniejsza niż wcześniej.
Spowolniła również nieco kampania cukrownicza w Brazylii, która jest największym globalnym eksporterem cukru z udziałem 45-50%. W nadchodzących tygodniach można spodziewać się publikacji ze strony różnych ośrodków prognoz światowego bilansu cukru, w tym też o wynikach brazylijskiego sektora cukru. Te wiadomości powinny mieć spory wpływ na kształtowanie się notowań cukru w najbliższym czasie.
źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters foto:
sxc.hu