Prawosławni rosyjscy mnisi z wyspy Wałaam, które znajduje się na jeziorze Ładoga, na północ od Sankt Petersburgu zamierzają uruchomić produkcję serów mozzarella – podaje FAMMU/FAPA.
Mozzarella z prawosławnego klasztoru w Rosji
Jednego mnicha z klasztoru wysłano do Włoch na kurs produkcji mozzarelli. Rzecznik klasztoru Michaił Szyszkow w wywiadzie dla The Daily Telegraph oświadczył, że kapłan, który udał się na włoski kurs, przekaże później wiedzę na temat sztuki wytwarzania mozzarelli pozostałym mnichom.
Linia produkcyjna powinna być gotowa najpóźniej w grudniu. Niemniej jednak, rzecznik klasztoru zaprzeczył, jakoby produkcja mozzarelli miała jakikolwiek związek z rosyjskim embargiem na żywność z krajów Unii Europejskiej i USA i oświadczył, że produkcja będzie przeznaczona przede wszystkim na wewnętrzny użytek mnichów i pielgrzymów, a tylko niewielka jej część być może będzie sprzedawana dalej.
Po wprowadzeniu zakazu importu zachodniej żywności rosyjskie władze szukają alternatywnych jej źródeł. Według opinii publicznej próby produkcji własnej mozzarelli są kolejnym krokiem Rosji w kierunku uniezależnienia się od importu z Europy i USA po tym jak 7 sierpnia wprowadzono embargo na żywność z Unii Europejskiej i USA.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie The Daily Telegraph foto:
sxc.hu