Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 030
2015-03-27 -
Miotacz gnojowicy w systemie DUPLEX
2011-05-25 -
JCB 520-50 S
2012-06-05 -
Kosiarka spalinowa Faworyt GYK46N139
2014-05-12
Czy ludzki mózg potrafi rozróżnić sztuczny cukier od prawdziwego?
W naukowym piśmie „Neuron” opublikowano badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Michigan w USA, których celem było wykazanie, jak organizm rozróżnia słodziki – podaje FAPA/FAMMU.
Badania prowadzono na muchach owocówkach. Najpierw głodzono owady, a później podawano im do wyboru sztuczny, niskokaloryczny słodzik i cukier. Kiedy mucha polizała cukier, w jej organizmie aktywowały się grupy sześciu neuronów wydzielających hormon zarówno w jelitach jak i w mózgu owada. W wyniku tego procesu była dostarczana informacja, która sprawiała, że mucha wiedziała, że trafiła na pokarm i dostarcza organizmowi substancje odżywcze. W przypadku polizania sztucznego słodzika hormony nie były wyzwalane i muchy zawsze zostawiały ten pokarm, by przenieść się na cukier.
Według autorów badania, ludzki mózg rozróżnia rodzaj słodziku w ten sam sposób co mucha. Tym też można tłumaczyć, że wiele osób nie czerpie przyjemności z konsumowania dietetycznego jedzenia. Dlatego może częściej sięgać po żywność, szukając satysfakcjonującego posiłku lub sądząc, że skoro zjadło niekalorycznie, to można zjeść więcej, a to z kolei prowadzi do tycia.