Kategorie
Zobacz również tu
-
Zużycie gazu ziemnego
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Wieża miksera WR
2013-04-05 -
BECKER 12-rzędowy
2011-08-25 -
Seler AGROSAD
2020-09-24 -
Przetrząsacz SIP SPIDER 1100|10
2020-01-22 -
Nawóz Actipol EDTA Zn-15
2014-01-07
Czy ludzki mózg potrafi rozróżnić sztuczny cukier od prawdziwego?
W naukowym piśmie „Neuron” opublikowano badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Michigan w USA, których celem było wykazanie, jak organizm rozróżnia słodziki – podaje FAPA/FAMMU.
Badania prowadzono na muchach owocówkach. Najpierw głodzono owady, a później podawano im do wyboru sztuczny, niskokaloryczny słodzik i cukier. Kiedy mucha polizała cukier, w jej organizmie aktywowały się grupy sześciu neuronów wydzielających hormon zarówno w jelitach jak i w mózgu owada. W wyniku tego procesu była dostarczana informacja, która sprawiała, że mucha wiedziała, że trafiła na pokarm i dostarcza organizmowi substancje odżywcze. W przypadku polizania sztucznego słodzika hormony nie były wyzwalane i muchy zawsze zostawiały ten pokarm, by przenieść się na cukier.
Według autorów badania, ludzki mózg rozróżnia rodzaj słodziku w ten sam sposób co mucha. Tym też można tłumaczyć, że wiele osób nie czerpie przyjemności z konsumowania dietetycznego jedzenia. Dlatego może częściej sięgać po żywność, szukając satysfakcjonującego posiłku lub sądząc, że skoro zjadło niekalorycznie, to można zjeść więcej, a to z kolei prowadzi do tycia.