Kategorie
Zobacz również tu
-
Ekstremalnie sucha gleba. Siew kukurydzy
2025-04-08 -
Ocena użytkowości bydła
2025-04-08 -
Źródła finansowania i inwestycje
2025-04-08
Poznaj produkty
-
Ładowarka teleskopowa GiANT 4548 TENDO HD
2013-01-09 -
Stord CM24-2012B
2020-02-07 -
Oś dźwigienki sprzęgła BIZON Z-056
2012-04-18 -
Zestaw do oleju Oil Kit
2013-12-13 -
Fotel VS 200 - amortyzowany mechanicznie
2011-12-14
Czy ludzki mózg potrafi rozróżnić sztuczny cukier od prawdziwego?
W naukowym piśmie „Neuron” opublikowano badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Michigan w USA, których celem było wykazanie, jak organizm rozróżnia słodziki – podaje FAPA/FAMMU.

Badania prowadzono na muchach owocówkach. Najpierw głodzono owady, a później podawano im do wyboru sztuczny, niskokaloryczny słodzik i cukier. Kiedy mucha polizała cukier, w jej organizmie aktywowały się grupy sześciu neuronów wydzielających hormon zarówno w jelitach jak i w mózgu owada. W wyniku tego procesu była dostarczana informacja, która sprawiała, że mucha wiedziała, że trafiła na pokarm i dostarcza organizmowi substancje odżywcze. W przypadku polizania sztucznego słodzika hormony nie były wyzwalane i muchy zawsze zostawiały ten pokarm, by przenieść się na cukier.
Według autorów badania, ludzki mózg rozróżnia rodzaj słodziku w ten sam sposób co mucha. Tym też można tłumaczyć, że wiele osób nie czerpie przyjemności z konsumowania dietetycznego jedzenia. Dlatego może częściej sięgać po żywność, szukając satysfakcjonującego posiłku lub sądząc, że skoro zjadło niekalorycznie, to można zjeść więcej, a to z kolei prowadzi do tycia.
