Chiny zredukowały przywóz cukru

W grudniu 2016 roku Chiny sprowadziły oficjalnie 220 tys. ton cukru, a więc o 57% mniej niż w porównywalnym miesiącu 2016 roku.

Chiny zredukowały przywóz cukru
W końcówce roku przywóz wyhamował, co należy łączyć z podwyżkami, jakie miały miejsce na giełdzie do końca października, a także w samej końcówce rok oraz z rozpoczęciem sprzedaży cukru z rezerw państwowych. W czwartym kwartale władze sprzedały 400 tys. ton. Na przełomie stycznia i lutego miała ruszyć następna transza w wysokości 250 tys. ton.
 
W całym 2016 roku Chiny zakupiły 3,06 mln ton cukru, a zatem o 37% mniej niż rok wcześniej. Import w 2015 roku był jednak rekordowo wysoki - 4,85 mln ton. Chiński przywóz w 2016 roku można uznać za niski. Nawet doliczając do niego sprzedaż z rezerw, spadek jest wyraźny - 29%. Według FAPA/FAMMU, konsumpcja ma wzrastać, więc uzasadnionym wydaje się, że władze chcą pozbyć się zapasów, które mogą wynosić nawet 7,1 mln ton, tj. przed sprzedażą 400 tys. ton.
 
Opróżnianie państwowych magazynów wydaje się o tyle dobrym ruchem, że zalega w nich cukier już od kilku lat. Światowy rynek cukru wejdzie prawdopodobnie w fazę nadwyżkową w sezonie 2017/2018, co będzie skutkować obniżką cen, czyli pierwsza połowa 2017 roku wydaje się dobrym momentem do zarobienia dla władz.


Tagi:
źródło: