W I połowie br., na skutek ograniczeń kwotowych, skup mleka w Polsce kształtował się na poziomie o 2% niższym niż w 2012 roku - informują analitycy Banku BGŻ.
Mniejsza podaż surowca przełożyła się na zmniejszenie produkcji większości przetworów mleczarskich. Przede wszystkim, w odpowiedzi na niesprzyjające uwarunkowania gospodarcze w kraju, w okresie pierwszych sześciu miesięcy br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej odnotowano spadek produkcji jogurtów – o prawie 6% w relacji rocznej do 224 mln litrów.
Po notowanym w ubiegłym roku wzroście produkcji śmietany, bieżący rok przyniósł stagnację również na tym rynku, a produkcja obniżyła się o prawie 7% do 104,3 mln litrów. Ponadto mleczarnie wytworzyły mniej niż rok wcześniej mleka w proszku – o prawie 9% (łącznie produkcja wyniosła 69,8 tys. ton).
Więcej niż w 2012 r. wyprodukowano natomiast serów – i to zarówno dojrzewających jak i twarogów – w pierwszym przypadku wzrost sięgnął zaledwie 0,3% do 149 tys. t, zaś w drugim aż 5% w relacji rocznej (do 202 tys. ton). Warto zauważyć, że jednocześnie silnie rośnie eksport serów. W okresie styczeń-maj br. ich sprzedaż zagraniczna ukształtowała się na poziomie 81,6 tys. t, tj. o ponad 16% wyższym niż w analogicznym czasie przed rokiem - zauważają eksperci Banku BGŻ.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ, foto:
Gospodarz.pl