Mniejsza produkcja i eksport PMP

Po 5,4% wzroście produkcji PMP w 2014 roku, pierwszy kwartał 2015 roku przyniósł odwrócenie tego trendu – podaje FAMMU/FAPA.

Mniejsza produkcja i eksport PMP

Produkcja mleka w proszku

Od stycznia do końca marca 2015 roku w całej UE wyprodukowano o 15,3% mniej pełnotłustego mleka w proszku niż w tym samym czasie 2014 roku. Stało się tak w dużej mierze w wyniku niemal 16,6% spadku produkcji w Holandii, o 12,2% w Niemczech, o 3% we Francji oraz aż 38,7% w Belgii. W sumie w krajach dawnej piętnastki w pierwszym kwartale tego roku wyprodukowano o 15,3% PMP mniej niż w tym samym okresie minionego roku. W nowych państwach członkowskich odnotowano z kolei 12,3% spadek.

 

Pełnotłuste mleko w proszku było towarem mleczarskim, w wywozie którego w 2014 roku odnotowano 5% zwyżkę. Trend ten nie utrzymał się w obrębie pierwszych 4 miesięcy tego roku, kiedy to PMP razem z serami były towarami, których wywóz był niższy niż rok wcześniej.

 

Obniżka wysyłki PMP jest dosyć dynamiczny i w okresie od stycznia do kwietnia 2014 r. wysyłka osiągnęła poziom niższy o 10,4% 123,96 tys. ton, podczas gdy w podobnym okresie 2014 roku obserwowano 30% wzrost. Najwięcej pełnego mleka w proszku wywożono się tradycyjnie z Holandii, gdzie eksport zmniejszył się o 6,7%. O 42,4% mniejsze ilości PMP wysyłano w omawianym okresie poza UE z Belgii, która przed rokiem była drugim eksporterem PMP z UE.

 

Eksport z Danii, aktualnie drugiego eksportera PMP wzrósł o 4%. Zmniejszył się wywóz ze Szwecji o 2%, Francji o 15% i Irlandii o 37%. Warto zwrócić uwagę na dosyć dynamiczny wzrost wysyłki tego proszku poza UE z Niemiec, skąd w omawianym czasie wyeksportowano 6,53 tys. ton PMP o niemal 25% więcej niż w analogicznym okresie 2014 roku.



Tagi:
źródło: