Mniejsza nadwyżka nad konsumpcją cukru w sezonie 2013/2014

Zdaniem Jonathana Kingsmana, szefa firmy analitycznej Kingsman SA szacunek nadwyżki produkcji nad konsumpcją cukru na świecie w sezonie 2013/2014 spadnie o 27% do 4,591 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.

Mniejsza nadwyżka nad konsumpcją cukru w sezonie 2013/2014
Powodem obniżki jest mniejsza niż oczekiwano produkcja i wyższe zużycie. Według analityka około 2 mln ton cukru nie zostanie wytworzone w Brazylii ze względu na jego niskie ceny wynoszące 16,5-18 centów za funt, czyli około 364-397 USD/t, gdyż wyprodukowany będzie z niego bioetanol.
 
Według szacunków światowa produkcja cukru w sezonie 2013/2014 na 177,015 mln ton. Wcześniejsza prognoza zakładała, że ilość wytworzonego cukru wyniesie 178,656 mln ton. W sezonie 2012/2013 produkcja ta była na poziomie 181,03 mln ton.
 
Natomiast światowe spożycie cukru zostało określone w sezonie 2013/2014 na 172,424 mln ton, nieznacznie wyżej wobec poprzedniej prognozy opiewającej na 172,373 mln ton. W sezonie 2012/2013 zużyto 169,938 mln ton cukru na świecie.
 
Niemniej jednak, w ujęciu rocznym produkcja obniży się o 2%, a spożycie wzrośnie o 1%. Rok do roku nadwyżka produkcji nad konsumpcja spadnie zaś o 59%. Oznacza to, że sezon 2013/14 będzie czwartym z rzędu, w którym wystąpi przewaga produkcji nad konsumpcją cukru na świecie. Firma Kingsman SA oczekuje mniejszej produkcji cukru w Wietnamie, Rosji, Meksyku, USA i UE, a także w Chinach.
 
Niestety spadające ceny cukru mają zniechęcać do upraw trzciny cukrowej, która staje się niekonkurencyjna wobec innych upraw – zwraca uwagę FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.
 


Tagi:
źródło: