Od drugiej połowy października 2016 roku ceny masła w UE utrzymywały się na kursie wzrostowym. Tendencja ta, choć osłabiona, notowana była jeszcze na przełomie lat 2016 i 2017. Druga połowa stycznia bieżącego roku przyniosła jednak spadki cen masła w UE, które notowane były także w lutym.
Na rynku głównego odbiorcy masła z Polski, jakim są Niemcy, ceny masła na początku kwietnia 2017 roku utrzymywały się na poziomie wyższym niż w Polsce. Na rynku największego unijnego producenta, ceny omawianego przetworu mlecznego w dniu 10 kwietnia 2017 r. osiągnęły poziom 4,43 EUR/kg, czyli były na poziomie o 4,7% wyższym niż przed miesiącem. W przypadku innego potentata – Holandii, również zaobserwowano zwyżkę w skali miesięcznej. Tu dnia 10 kwietnia 2017 r. średnia cena masła wynosiła 4,45 EUR/kg. W przypadku Niemiec, ceny masła na początku czwartego miesiąca 2017 r. były o 80,6% wyższe niż przed rokiem, w Holandii natomiast o ponad 88% wyższe.
Jak wskazuje FAMMU/FAPA, obecnie średnia cena tony masła z Unii jest na niższym poziomie niż w USA (u jednego z najwięk-szych konkurentów Wspólnoty) – o 1,1%. Na wyższym niż średnio w UE poziomie utrzymują się także ceny masła eksportowanego z państw Oceanii (Nowej Zelandii i Australii), w przeliczeniu ok. 4,78 EUR/kg.
Według najnowszych danych KE, zwyżkujące od drugiego kwartału 2016 r. ceny masła mają swoje odzwierciedlenie w produkcji tłuszczu mlecznego w UE. W ciągu pierwszych jedenastu miesięcy 2016 roku była ona na poziomie o 3,7% wyższym od tego z analogicznego okresu 2015 roku. W Polsce w okresie tym odnotowano ponad 9,3% wzrost do 185,9 tys. ton. Jeszcze dynamiczniej rozwija się eksport masła poza UE. Tu po dwunastu miesiącach 2016 roku notowany jest aż 20% wzrost.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA/MR, AMI ZMB, DairyCo, foto:
sxc.hu