UE: Limit eksportu pozakwotowego cukru zwiększony o 700 tys. ton

Komisja Europejska przedstawiła rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 2016/190 związane z wysyłką pozakwotowego cukru (L 38/3 z 2016 r.) - podaje FAPA/FAMMU.

UE: Limit eksportu pozakwotowego cukru zwiększony o 700 tys. ton

Eksport cukru z UE

Dla sezonu 2015/2016 ustalono rozporządzeniem 2015/1164 limit eksportu na 650 tys. ton, a rozporządzeniem 2015/1803 ustalono stopień zmniejszenia wniosków wywozowych i zawieszono dalsze ich składanie.
 
Z uwagi na to, że produkcja cukru pozakwotowego w sezonie 2015/2016 jest oceniana na 4,1 mln ton, KE zdecydowała się uruchomić tzw. drugą transzę wysyłki nadwyżek produkcyjnych. Limit WTO eksportu cukru dla całej UE wynosi 1,37 i temu też druga partia wywozu ustalana jest na 700 tys. ton, a łączny kontyngent wysyłki pozakwotowego cukru w tym sezonie wynosi 1,35 mln ton.
 
Rozporządzenie 2016/190 podnosi limit wywozu w sezonie 2015/16 o 700 tys. ton do 1,35 mln ton i umożliwia dalsze składanie wniosków. Przedmiotem wysyłki może być cukier o kodzie CN 1701 99. Nie stosuje się refundacji.



Tagi:
źródło: