Krajowe ceny przetworów mlecznych

W dniach 21-27 listopada bieżącego roku na rynku przetworów mlecznych tanieje masło w blokach.

Krajowe ceny przetworów mlecznych

W czwartym tygodniu listopada tego roku wobec notowań sprzed tygodnia, o 1,4 procenta spadła cena masła w blokach, za które należało zapłacić 15,34 złotego za kilogram. W porównaniu do miesiąca wcześniejszego to niemal 5 procentowa zniżka.


Jednakże w analizowanym okresie masło konfekcjonowane kosztowało o 0,7 procenta mniej niż tydzień wcześniej, osiągając tym samym poziom 16,36 złotego za kilogram. W miesięcznym zestawieniu masło potaniało o 0,03 złotego na kilogramie.


W omawianym czasie także odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 2,7 procenta w stosunku to stawek w trzecim tygodniu listopada. W związku z tym skupowane było po 9,92 złotego za kilogram, a więc płacono o 4,3 procenta więcej niż w październiku bieżącego roku. Z kolei pełne mleko w proszku nieznacznie staniało, bo o 0,3 procenta, co w ostateczności dało wynik 12,46 złotego za kilogram, a więc o 2,5 procenta mniej niż w poprzednim miesiącu.


Również sery podpuszczkowe dojrzewające odnotowały zwyżkę. W tym czasie ser Edam kosztował 13,77 złotego za kilogram, a Gouda – 13,84 złotego za kilogram, co w rezultacie daje 1-2 procentową zwyżkę w miesięcznym zestawieniu.



Tagi:
źródło: