W dniach 5-12 lutego bieżącego roku na krajowym rynku podrożało masło konfekcjonowane i pełne mleko w proszku.
W omawianym czasie za kilogram masła w blokach należało zapłacić o 4 procent mniej niż tydzień wcześniej, czyli 13,30 złotego. W odniesieniu do stawek sprzed miesiąca jest to 10 procentowa zniżka, a w stosunku do wcześniejszego roku – o 9 procent mniej.
Masło konfekcjonowane zdrożało o 0,5 procenta wobec tygodnia wcześniejszego, a zatem obecnie kosztuje 15,82 złotego za kilogram. W porównaniu z notowaniami styczniowymi jest to 3 procentowy spadek, a w rocznej relacji – wzrost o 7 procent.
W tym samym przedziale czasowym odtłuszczone mleko w proszku zbywano średnio w cenie 9,61 złotego za kilogram, co w stosunku do zeszłego tygodnia daje zniżkę o 0,4 procenta. W zestawieniu miesięcznym jest to mniej o 4 procent, choć w odniesieniu do poprzedniego roku zwyżka wynosi 5 procent.
Jeśli chodzi o pełne mleko w proszku to jest ono droższe o 1 procent, czyli kosztuje 12,50 złotego za kilogram. W relacji miesięcznej stawka jest mniej więcej taka sama, a w rocznej – o 9 procent więcej.
źródło: Gospodarz.pl/ARR Foto: sxc.hu