Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-07
-
Bezrobocie w marcu w dół
2025-04-07 -
Zmiany opłacalności produkcji rolniczej
2025-04-07
Poznaj produkty
-
Kasza kukurydziana do celów spożywczych
2023-03-09 -
Wozy jednoosiowe
2013-01-11 -
Chwytak do dużych balotów
2015-07-02 -
ROZWADNIACZ OPRYSKIWACZA WIPROL
2016-05-02
Krajowe ceny przetworów mlecznych
W dniach 19-25 września bieżącego roku na rynku przetworów mlecznych nadal odnotowuje się cenowe zwyżki.

W czwartym tygodniu września tego roku wobec notowań sprzed tygodnia, minimalnie spadła cena masła w blokach, za które należało zapłacić 15,30 złotego za kilogram, czyli o 0,03 złotego na kilogramie mniej.
Jednakże w analizowanym okresie masło konfekcjonowane kosztowało o 0,4 procenta więcej niż tydzień wcześniej, osiągając tym samym poziom 15,98 złotego za kilogram. W miesięcznym zestawieniu masło podrożało o 1-2 procent.
W omawianym czasie także odtłuszczone mleko w proszku zdrożało o 3,3 procenta w stosunku to stawek w trzecim tygodniu września. W związku z tym skupowane było po 9,46 złotego za kilogram, a więc płacono o 6 procent więcej niż w ósmym miesiącu bieżącego roku. Z kolei pełne mleko w proszku nieznacznie staniało, bo o 0,02 złotego na kilogramie, co w ostateczności dało wynik 11,93 złotego za kilogram, a więc o o,4 procenta mniej niż w sierpniu.
Również sery podpuszczkowe dojrzewające odnotowały zwyżkę. Pod koniec września ser Edam kosztował 13,59 złotego za kilogram, a Gouda – 13,60 złotego za kilogram, co w rezultacie daje 1-2 procentową zwyżkę w miesięcznym zestawieniu.
