Od marca do maja 2019 r. odnotowano zwyżkę cen zbytu cukru na rynku krajowym.
Wzrost cen wynikał ze zwiększonego popytu na surowiec ze strony przemysłu spożywczego w okresie przed świętami Wielkiej Nocy, a także ze względu na wzrost zapotrzebowania na cukier przed sezonem letnim do produkcji lodów i napojów chłodzących.
Pomimo notowanej zwyżki, ceny zbytu cukru utrzymywały się na niskim poziomie. Na poziom cen w Polsce duży wpływ mają niskie ceny cukru na rynku międzynarodowym oraz wysoka produkcja krajowa.
W maju 2019 r. cena zbytu cukru workowanego wyniosła 1,68 zł/kg (z VAT), a więc to więcej o 4% niż w kwietniu br. oraz o 1% niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Cena zbytu cukru paczkowanego ukształtowała się na poziomie 1,97 zł/kg (z VAT), czyli o 8% wyższym niż w poprzednim miesiącu. W porównaniu z cenami sprzed roku cukier w paczkach był o 41% droższy.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com