Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Kontrola soków, czyli ilość cukru w soku bez cukru
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę soków.
Według danych, prawie 3/4 partii sprawdzanych soków posiadało złe oznakowania. Najczęstszym błędem była informacja o zawartości cukru w składzie surowcowym produktu posiadającego etykietkę soku wyprodukowanego „bez dodatku cukru”.
W drugim kwartale tego roku wojewódzkie IJHARS przeprowadziły inspekcje soków oraz nektarów, a także artykułów wytworzonych przez przetwórnie ekologiczne w takich miastach jak: Gdańsk, Kielce, Bydgoszcz, Katowice, Kraków, Poznań, Łódź, Warszawa oraz Szczecin.
Spośród wszystkich punktów podlegających kontroli najgorzej wypadło oznakowanie towaru. Prawie 74 procent ze sprawdzonych partii nie spełniało tychże wymagań, czyli 58 partii. Z kolei nieprawidłowe oznakowanie miały wszystkie artykuły podległe inspekcji, czyli 17 partii.
Błędy w oznakowaniu polegały na przykładowo podaniu nazwy produktu, która nie jest zgodna z przepisami. Poza tym na etykiecie niejednokrotnie umieszczano napis „świeży”, chociaż sok został wytworzony z produktów mrożonych czy poddanych pasteryzacji. Ponadto można było znaleźć informację, że dany produkt został wytworzony „bez dodatku cukru”, choć w składzie surowcowym soku widniał cukier. Innym błędem było zamieszczenie na etykiecie komunikatu o tym, że produkt był „tłoczony tradycyjną metodą”, chociaż w rzeczywistości produkowano go z zagęszczonego soku owocowego.
Inspektorzy sprawdzali takie partie produktów jak sok i nektar jabłkowy oraz z owoców cytrusowych. Przede wszystkim kontrolerom rozchodziło się o zgodność jakości produktów z wymaganiami określonymi przez przepisy oraz z deklaracją producenta. Badanie objęło 21 firm, z czego 3 były przetwórniami ekologicznymi. Łącznie skontrolowano 42 partie soków.
Niemniej jednak nie było zastrzeżeń dotyczących zapachu, wyglądu, smaku, barwy czy też konsystencji soków i nektarów. Jednakże pojawiły się uwagi dotyczące składu w 7 procentach sprawdzonych produktów, czyli 3 partii soku jabłkowego, ale w przypadku partii soków ekologicznych nie było żadnych błędów.
Inspektoraty wojewódzkie wydały 7 decyzji administracyjnych, z czego 4 dotyczą nakazu zmiany oznakowania towaru oraz 2 dotyczących nałożenia kary pieniężnej za błędne znakowanie w wysokości 1000zł.
W stosunku do poprzednich inspekcji nektarów oraz soków było więcej zastrzeżeń ze strony IJHARS. Co więcej, otóż z powodu dużej różnorodności pośród soków oraz nektarów producenci wymyślają różnego rodzaju metody w celu zwrócenia uwagi konsumentów. Niestety właśnie z tym, wiąże się nieprzestrzeganie zasad dotyczących właściwego oznakowania produktów.