Koniec eksportu cukru z Indii? Światowe ceny mogą wzrosnąć!

Ze względu na potencjalny spadek produkcji poniżej poziomu konsumpcji i wysokie koszty frachtu indyjscy eksporterzy nie będą w stanie sprzedawać cukru poza granicami kraju – podaje FAPA/FAMMU.

Koniec eksportu cukru z Indii? Światowe ceny mogą wzrosnąć!
Ponadto, same ceny tego surowca w Indiach mogą być wyższe niż na świecie, z powodu systematycznie rosnących koszów jego produkcji.
 
Według niektórych prognoz na skutek suszy produkcja cukru w sezonie 2013/14 w Indiach może spaść do 20-21 mln ton, czyli poniżej progu konsumpcji, która wynosi 22-23 mln ton rocznie. Jednakże indyjski związek producentów cukru ISMA na razie nie zweryfikował swoich prognoz i szacuje produkcję na 24,3 mln ton. Taki poziom nie zmusza do importu, choć może ograniczyć wywóz, gdyż nawet jeśli produkcja nie spadnie poniżej konsumpcji, to ceny cukru w Indiach mogą zahamować eksport.
 
Na początku marca za tonę białego cukru trzeba było zapłacić w Indiach około 637 USD/t, a na londyńskiej giełdzie 515 USD/t. Taka różnica cen sprawia, że eksport jest po prostu nieopłacalny. W sezonie 2013/14 o obniżki będzie trudno choćby z tego powodu, że wzrośnie o 1 do 21 tys. rupii indyjskich za tonę cena minimalna na trzcinę cukrową.
 
Według FAPA/FAMMU, gdyby faktycznie Indie przestały eksportować cukier, to byłby to sygnał do podwyżek na giełdach. W końcu Indie są drugim największym producentem cukru po Brazylii na świecie i największym jego konsumentem. Dlatego też sytuacja w tym kraju ma duży wpływ na światowy rynek i ceny. Giełdy już teraz zareagowały na te spekulacje podwyżkami.


Tagi:
źródło: