Aspartam, neotam oraz sól aspartamu i acesulfamu w owocowych i warzywnych produktach do smarowania

W dniu 17 października 2014 roku ukazało się rozporządzenie Komisji Europejskiej nr 1092/2014 zmieniające dotychczasowe zasady używania substancji słodzących w niektórych owocowych lub warzywnych produktach do smarowania, przy czym kategoria ta obejmuje owocowe lub warzywne produkty do smarowania podobne do dżemów, galaretek i marmolad – podaje FAMMU/FAPA.

Aspartam, neotam oraz sól aspartamu i acesulfamu w owocowych i warzywnych produktach do smarowania

Aspartam w owocowych produktach do smarowania

Owocowe lub warzywne produkty do smarowania stosowane są zamiast dżemów, galaretek i marmolad, a wykorzystanie substancji słodzących w tych produktach nie będzie prowadzić do dodatkowego narażenia konsumenta, przez co nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa.
 
W związku z tym, w załączniku do tego rozporządzenia pozwolono na użycie następujących substancji słodzących: aspartamu (E 951), neotamu (E 961) oraz soli aspartamu i acesulfamu (E 962) w dżemach, galaretkach i marmoladach o zmniejszonej wartości energetycznej, a także w innych podobnych owocowych produktach do smarowania, takich jak produkty do smarowania pieczywa na bazie suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej czy bez dodatku cukru. 


Tagi:
źródło: